vrijdag 27 januari 2012

Langer werken. Hoe doe je dat?

Maandag 30 januari 2012. Stakingsdag in België. Tegen een mogelijke indexsprong, tegen het verlies aan koopkracht door allerhande belastingen, tegen teveel saneringen en een tekort aan investeringen, tegen het gebrek aan (of het uitblijven van) formeel overleg tussen vakbonden en regering. En, oh ja, tegen de verlenging van de pensioenleeftijd. Maar dat laatste is al beslist in december. Daar is geen terugweg meer.

Allemaal goed en wel, maar heeft iemand al gezegd hoe we dat gaan doen, langer werken? Natuurlijk zijn er voorbeelden genoeg van mensen die zonder problemen, fysiek en mentaal, in staat zijn om langer aan de slag te blijven. Goed zo. Maar wat doe je om de anderen langer aan de slag te houden?

Welke maatregelen gaan bedrijven nemen om 50-plussers opleiding en vorming te geven? Waarop kunnen werknemers rekenen als ze vrijwillig een stap terug willen zetten op latere leeftijd? Wat als de job te zwaar wordt? Wat als een werknemer om gezondheids- of familiale redenen het wat kalmer aan wil doen? Hoe organiseer je dat als werkgever? Wat gaan werknemers en werkgevers doen om de verlenging van de loopbaan voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken?

In vele gevallen zal demotie de enige oplossing zijn. Of toch tenminste een valabele oplossing. Klinkt demotie negatief? Maak er dan een “carrièrewending” van.

Feit is dat langer werken via demotie 3 onmiskenbare voordelen heeft.

1.       Langer werken houdt mensen langer actief, ze dragen bij tot de maatschappij, voelen zich gerespecteerd, voelen zich nuttig, ze blijven consumeren,…

2.       Langer aan het werk is langer bijdragen aan de sociale zekerheid ipv de sociale zekerheid aanspreken

3.        Langer aan het werk houdt de kennis en ervaring in het bedrijf

Drie keer gewonnen. Om dat allemaal mogelijk te maken moeten werknemers en werkgevers dringend het gesprek aandurven over demotie, remotie, carrièrewendingen, combinatie langer werk en leven,… Dat heeft inderdaad ook gevolgen voor de verloning, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsorganisatie,… We kunnen maar best dat gesprek niet op de lange baan schuiven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten